Το βλέμμα της ντροπής

News
The following two tabs change content below.

Ελίνα Νίκα

Ψυχολόγος, τελειόφοιτη ΕΚΠΑ Η Ελίνα Νίκα ασχολείται με θέματα παιδιού-οικογένειας και ειδικότερα με την υποστήριξη ατόμων και οικογενειών με αναπτυξιακές διαταραχές και αναπηρίες.

O A. στο φάσμα του αυτισμού πριν από μερικά χρόνια, όταν ήταν ακόμα οκτώ χρονών, παρατηρούσε μία τυχαία μέρα τον κόσμο στην παραλία, όπως του αρέσει συνήθως να κάνει, χαρούμενος και χωρίς φίλτρα. Οι οικογένειες τριγύρω του πολλές. Η μητέρα του ήταν ευγνώμων για την ηρεμία της στιγμής. Ξαφνικά καταφθάνει μία θορυβώδης παρέα νέων με γυναίκες, άντρες, τρανς άτομα, γκέι, με σκυλάκια και πολλά κουζινικά να μαγειρέψουν στην παραλία. Οι οικογένειες στην παραλία άρχισαν σιγά σιγά να λιγοστεύουν γιατί κάτι δεν τους άρεσε στην εμφάνιση αυτής της παρέας. Η μητέρα παρατηρούσε  πώς κοιτούν οι υπόλοιποι τους νέους.  Ένιωσε όπως κοιτούν εκείνη πολλές φορές όταν ο Α. καταρρέει μπροστά σε άλλους. Όπως την κοιτούσαν εκείνη την ημέρα στο σούπερ μάρκετ που το παιδί της είχε καταρρεύσει μέσα στον κόσμο. Το βλέμμα της ντροπής. Το βλέμμα που σκοπό έχει να σου προκαλέσει ντροπή και ενοχές αν δεν το εξουδετερώσεις εκείνη τη στιγμή.

Ντροπή, ενοχές, κοινωνικά συμβόλαια, άγραφοι κανόνες. Ποιος τους έχει γράψει τελικά αυτούς τους κανόνες; Το βλέμμα που σε καρφώνει, τα σχόλια που σε αφήνουν άφωνο, η κακεντρέχεια και το μίσος που εκλαμβάνεις. Το λαμβάνεις αλλά δεν το δέχεσαι. Για πόσο θα το παίζουμε υπεράνω και ώριμοι; Κάποια στιγμή ξεσπάμε. Αντιδράμε και μιλάμε. Νo place for hate. Εnough is enough.

Αν δέχεσαι bullying ή κριτικές μίσους δημόσια για το παιδί σου που είναι άτομο με αναπηρία χρειάζεται να απαντάς και να μην το παραβλέπεις. Πρώτον γιατί το παιδί καταλαβαίνει τα πάντα και θέλει να το υπερασπιστείς εκείνη τη στιγμή. Δεύτερον γιατί δεν έχει δικαίωμα κανείς να σου επιτίθεται ρατσιστικά με σκοπό να σε πληγώσει και να σε υποβιβάσει. Χρειάζεται να μιλήσεις στην αργκό του ώστε να βρεθείτε στην ίδια συχνότητα σήματος για λίγα λεπτά. Ποιο είναι το όριο όμως μεταξύ υπεράσπισης και ξεσπάσματος; Πώς απαντάς ώστε να βάλεις στη θέση του τον άλλον/η χωρίς να στρεσαριστεί το παιδί και να μην καταλήξεις στο αυτόφωρο;

Κανόνας πρώτος. Προτεραιότητα είναι η ασφάλεια του παιδιού. Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί επηρεάζεται συναισθηματικά και στρεσάρεται δώστε τόπο στην οργή και απομακρυνθείτε. Αφήστε τους υπόλοιπους ανθρώπους που είναι μπροστά στο περιστατικό να μιλήσουν για εσάς και να τον αποστομώσουν με την υποστηρικτική στάση τους.

Μίλα όχι μόνο αν σου συμβεί, μίλα και όταν είσαι ο παρατηρητής. Μίλα όταν βλέπεις να επιτίθεται κάποιος στο σούπερ μάρκετ σε μητέρα παιδιού με αναπηρία επειδή έχει μαζί της το σκύλο θεραπείας ή επειδή το παιδί τραγουδάει δυνατά. Εκείνη μπορεί να μην είναι σε θέση να το κάνει για να μην στρεσάρει το παιδί λόγω του διαπληκτισμού. Κάντο εσύ για εκείνη. Και θα ακολουθήσουν και άλλοι.

Δούλεψε πρώτα με τον εαυτό σου να είσαι δυνατός, να μπορείς να αντιμετωπίσεις τον κόσμο. Μίλα με τους θεραπευτές του παιδιού και πες τους την αλήθεια, ποια είναι η πραγματική εικόνα του παιδιού έξω, ποιες είναι οι δυσκολίες, πώς μπορείς να τις αντιμετωπίσεις, τι χρειάζεται να έχεις μαζί σου. Θα σε βοηθήσουν πολύ αν τους μεταφέρεις την αλήθεια σου. Ακολούθα τις συμβουλές τους.

Έπειτα δούλεψε με την οικογένεια σου. Μετά με τους γνωστούς σου. Με τις “φίλες” μαμάδες που σε καλούν στο τηλέφωνο για να σου εκφράσουν λυπημένες ότι είναι κρίμα που σου έτυχε μια τόσο βαριά περίπτωση αυτισμού. Τι σου έτυχε κι εσένα, στο φύλαγε η μοίρα τέτοιο κακό;  Με αυτόν τον τρόπο νιώθουν λίγο καλύτερα, ελαφραίνουν τον πόνο και την κούραση τους καθώς σκέφτονται ότι εσύ έχεις το πιο δύσκολο παιδί και ευτυχώς όχι εκείνες. Αντιμετώπισε το στενό σου κύκλο, βάλε τους όρια και μετά θα μπορείς να αντιμετωπίσεις τους τρίτους που έρχονται κατά πάνω σου στην παιδική χαρά για να σου επιτεθούν για το παιδί σου.

Ο κόσμος θα αλλάξει, θα τον αλλάξουμε. Όταν θα απαντήσω εκείνη τη στιγμή και θα υπερασπιστώ το παιδί μου, θα το ακούσουν και άλλοι που βρίσκονται τριγύρω. Θα το ακούσουν και όσοι έχουν δεύτερες σκέψεις και σκόπευαν να μιλήσουν αρνητικά. Θα τους μπει το μικρόβιο όταν θα δουν τη συμπαράσταση στον άνθρωπο που βάλλεται. Θα πάρουν μαζί τους αυτήν την εμπειρία και ίσως αλλάξουν συμπεριφορά ή σκέψη. Κάπως έτσι ίσως αλλάξουμε.

Ποιοι είμαστε λοιπόν; Η πιο σωστά ποιοι θα θέλαμε να γίνουμε; Ας σκεφτούμε ποιο είναι το αξιακό μας σύστημα, ποιες είναι αυτές οι πέντε αξίες που διέπουν τη ζωή μας; Ας αναλογιστούμε τους δικούς μας κανόνες, τα δικά μας κοινωνικά συμβόλαια.

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.

Ελίνα Νίκα

Ψυχολόγος, τελειόφοιτη ΕΚΠΑ Η Ελίνα Νίκα ασχολείται με θέματα παιδιού-οικογένειας και ειδικότερα με την υποστήριξη ατόμων και οικογενειών με αναπτυξιακές διαταραχές και αναπηρίες.
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty