Μήπως με την τελειομανία σας σαμποτάρετε την ευτυχία σας;

News
The following two tabs change content below.

Κωνσταντίνα Μουσδράκα

H Κωνσταντίνα Μουσδράκα είναι life coach και ασχολείται με την προσωπική ανάπτυξη. Είναι απόφοιτος των πιστοποιημένων από τον AC προγραμμάτων Certificate in Coaching και Diploma in Coaching του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα εκπαιδεύεται ως συστημική ψυχοθεραπεύτρια .Το όραμά της είναι να εμπνέει, να παρακινεί και να υποστηρίζει ανθρώπους στο πολύτιμο ταξίδι της αυτογνωσίας και της αυτοβελτίωσης.

Μπορείτε να θυμηθείτε τις στιγμές εκείνες που έτυχε να εγκαταλείψετε κάποια δραστηριότητα σας, επειδή δεν εξελισσόταν με τον τρόπο που θέλατε αλλά και εκείνες που με αμέριστη περηφάνια καταφέρατε να υλοποιήσετε με τελειότητα ότι είχατε καθορίσει ως προτεραιότητα στην ζωή σας; Η επιθυμία μας ,να βελτιωνόμαστε είναι έμφυτη στην ανθρώπινη φύση μας και εξαιρετικά χρήσιμη. Γίνεται, όμως, τόσο έντονη και καταδυναστευτική, όταν γίνεται ανάγκη να κάνουμε τέλεια ότι κάνουμε και έτσι να φτάσει να μας ταλαιπωρεί και να πάρει αφόρητες διαστάσεις για τον ψυχισμό μας.

Ως τελειομανία ορίζεται η τάση ενός ανθρώπου να αρνείται να δεχτεί την μετριότητα και οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα, επιζητώντας μονίμως το άριστο.

Η τελειομανία αποτελεί ένα βασικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων:

 • που θέτουν μεγαλεπήβολους στόχους και έχουν εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης
 • που έχουν πολύ συγκεκριμένους κανόνες για το πώς πρέπει να γίνονται τα πράγματα
 • που τους εκφράζει μια συνεχή προσπάθεια για την αποφυγή λαθών
 • που ασκούν πολύ έντονη κριτική στον εαυτό τους και είναι πολύ σκληροί μαζί του
 • που ανησυχούν για το πως τους κρίνουν οι άλλοι
 • που επιτυχία τους δεν είναι ποτέ αρκετή και η ζωή τους είναι ένας ασταμάτητος αγώνας για επιτυχίες. Ενώ, έχουν συνδέσει την «ευτυχία» τους με το να προσπαθούν για κάτι ακόμα μεγαλύτερο.
 • που καταναλώνουν πάρα πολύ χρόνο στην προσπάθειά τους να κάνουν κάτι τέλειο, θυσιάζοντας την προσωπική τους ζωή, την οικογένειά τους, τον ύπνο τους, τη σωματική και ψυχική τους υγεία για να φτάσουν στον επιθυμητό στόχο τους, την τελειότητα.

Μπορεί φαινομενικά, η τελειομανία να δρα ενισχυτικά, ωθώντας μας στην εκπλήρωση των στόχων μας. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, αποδεικνύεται ότι επιδρά καταστροφικά, αφού σταδιακά καταλήγει σε έκπτωση της λειτουργικότητας μας, σε στατικότητα και στη δημιουργία ψυχικών παθήσεων. Οι αρνητικές προεκτάσεις της τελειομανίας είναι πάρα πολλές, με βασικότερες την έλλειψη ικανοποίησης και ευτυχίας. Ένα τέτοιο άτομο, ποτέ δεν θα επαινέσει τον εαυτό του για τους στόχους που κατακτά, συνεχώς θα έχει να γκρινιάξει για κάτι και ποτέ δεν θα νιώσει ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που έχει, καθώς διαρκώς κάτι του λείπει. Θεωρεί πως μέσα από την τελειότητα θα νιώσει ευτυχισμένος, αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί. Δεν είναι λίγες οι φορές που δεν προσέχει την υγεία του, καθώς το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να αποδώσει τα μέγιστα σε αυτά που κάνει.

Η επιθυμία της τελειότητας γίνεται βασανιστική, επειδή ακριβώς η τελειότητα δεν υπάρχει!  Αν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο,  για να μπορέσετε να απαλλαγείτε από την τελειομανία θα σας βοηθήσουν τα παρακάτω:

 • Ορίστε εφικτούς στόχους σύμφωνα με τις προσωπικές σας αξίες κάθε φορά.
 • Ξεκινήστε, κάνοντας μικρά βήματα και επιβραβεύοντας τον εαυτό σας για τον καθένα χωριστά από αυτά, για να απολαύσετε τη διαδικασία επίτευξης των στόχων σας.
 • Χρησιμοποιήστε τους στόχους σας, σαν οδηγούς και όχι σαν αυτοσκοπό, σταματήστε να συνδέετε την επίτευξη ενός στόχου σας με την αξία που έχετε εσείς οι ίδιοι ως άτομα.
 • Επαινέστε τον εαυτό σας για την προσπάθεια σας και όχι για το αποτέλεσμα. Αν ορισμένες φορές δεν καταφέρετε τους στόχους σας, αυτό δεν σημαίνει πως δεν αξίζετε. Ακόμα, και μέσα από καταστάσεις που δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα μαθαίνετε πολλά πράγματα για ίδιο σας τον εαυτό σας.
 • Μάθετε να σέβεστε και να αγαπάτε τον εαυτό σας. Δεν υπάρχει άνθρωπος που όσο και αν προσπαθεί, να μπορεί να είναι τέλειος σε όλα. Αυτό συμβαίνει γιατί η τελειότητα δεν υπάρχει πουθενά.

Στόχος είναι να μάθετε να αναγνωρίζετε τα προσωπικά σας όρια, μέχρι πού μπορείτε φτάσετε, τι μπορείτε να κάνετε και να δίνετε επίσης στον εαυτό σας το δικαίωμα να κάνει και λάθη, να αποδέχεται τα ελαττώματα του, γιατί και αυτά ανθρώπινα είναι και αντί να τα βιώνεται ως το τέλος του κόσμου, να μετατρέψτε τα σε αφορμές διαρκούς βελτίωσης.

Αν καταφέρετε να μην νοιάζεστε τόσο για την υλοποίηση των στόχων σας αλλά να απολαμβάνετε την διαδικασία της πραγματοποίησης τους, τότε, θα νιώσετε πιο ήρεμοι και σίγουροι για εσάς αφού, έτσι θα ενδιαφέρεστε, ουσιαστικά πιο πολύ για την έκφραση των επιθυμιών και την κάλυψη των προσωπικών σας αναγκών. Καλό είναι όλοι μας να αναγνωρίζουμε και να θυμόμαστε πως η ζωή δεν είναι τέλεια. Και μάλλον αυτό είναι που την κάνει τόσο ωραία.

Και να θυμάστε πως πάνω από όλα είστε άνθρωποι και ως ανθρώπινα όντα, διατηρείτε πάντα το δικαίωμα της λανθασμένης επιλογής και πως για να είστε ευτυχισμένοι δεν σημαίνει ότι όλα θα είναι τέλεια. Σημαίνει ότι αποφασίσατε να δείτε πέρα από τις ατέλειες σας.

 

 

 

 

The following two tabs change content below.

Κωνσταντίνα Μουσδράκα

H Κωνσταντίνα Μουσδράκα είναι life coach και ασχολείται με την προσωπική ανάπτυξη. Είναι απόφοιτος των πιστοποιημένων από τον AC προγραμμάτων Certificate in Coaching και Diploma in Coaching του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα εκπαιδεύεται ως συστημική ψυχοθεραπεύτρια .Το όραμά της είναι να εμπνέει, να παρακινεί και να υποστηρίζει ανθρώπους στο πολύτιμο ταξίδι της αυτογνωσίας και της αυτοβελτίωσης.
0
  0
  Your Cart
  Your cart is empty