Η παγίδα της κακοποίησης και της δυσπιστίας

News
The following two tabs change content below.

Ελίνα Νίκα

Ψυχολόγος, τελειόφοιτη ΕΚΠΑ Η Ελίνα Νίκα ασχολείται με θέματα παιδιού-οικογένειας και ειδικότερα με την υποστήριξη ατόμων και οικογενειών με αναπτυξιακές διαταραχές και αναπηρίες.

Όταν μας πλησιάζει κάποιος ξένος και προσπαθεί να μας παραπλανήσει, παρενοχλήσει ή ασκήσει βία, ζητάμε βοήθεια, το λέμε σε κάποιον που εμπιστευόμαστε, προσπαθούμε να το σταματήσουμε. Τι γίνεται όταν συμβαίνει το ίδιο από ένα κοντινό μας άτομο που το αγαπάμε; Νιώθουμε ότι έχουμε τις ίδιες επιλογές;

Το 2018 το 76% των παιδιών υπέστη κακοποίηση από γονέα σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ. Τα παιδιά στον πρώτο χρόνο της ζωής τους φαίνεται να έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά κακοποίησης και κακομεταχείρισης.

Η εμπειρία της κακοποίησης:

Τα άτομα που έχουν βιώσει κακοποίηση από τους γονείς τους ή από άτομα εμπιστοσύνης της οικογένειας είναι συνεχώς σε επιφυλακή και σε εγρήγορση, δυσκολεύονται να εμπιστευτούν ακόμα και κοντινούς τους ανθρώπους. Κάνει κάποιος κάτι καλό για εκείνους και ψάχνουν να βρουν τον απώτερο σκοπό του.

Αίτια δημιουργίας της παγίδας: 

 • Κάποιος στην οικογένεια σας σας κακοποιούσε σωματικά.
 • Κάποιος στην οικογένεια σας σας κακοποιούσε σεξουαλικά.
 • Ο γονέας σας εκδήλωνε τη στοργή του με έναν ακατάλληλο τρόπο.
 • Άτομο της οικογένειας σας σας υποτιμούσε ή σας ταπείνωνε συνεχώς, σας κακοποιούσε λεκτικά.
 • Σας χειρίζονταν κακοπροαίρετα, σας έλεγαν ψέματα, εκμεταλλεύονταν τα αδύναμα σημεία σας.
 • Η οικογένεια σας σας εξανάγκαζε να κάνετε πράγματα με την απειλή της τιμωρίας.
 • Οι γονείς σας σας έλεγαν να μην εμπιστεύεστε κανέναν εκτός από την οικογένεια.

Και ως παιδί, ήσασταν εντελώς ανήμπορος/η.

Πολλά παιδιά έχουν ενοχές καθώς νομίζουν ότι εκείνα το επέτρεψαν ή το ενθάρρυναν να συμβεί. Ντρέπονται, έχουν σύγχυση. Το γεγονός ότι ήσασταν παιδί, αυτό σας απαλλάσει. Είναι τρομακτικό να μην έχετε το αίσθημα της αυτοπροστασίας όταν παραβιάζουν το σώμα σας, την ψυχή σας, την οντότητα σας και ειδικά άτομα της οικογένειας ή οι γονείς σας.

Το άτομο που κακοποιεί ένα παιδί το κάνει να αισθάνεται ανάξιο. Το κατηγορεί, το μειώνει και το παιδί το δέχεται. Δε μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, να υποστηρίξει τη θέση του. Και ίσως να φτάσει στο σημείο να πιστεύει ότι η κακοποίηση του αξίζει.

Ένας από τους τρόπους του παιδιού να διαχειριστεί αυτό που του συμβαίνει είναι η μίμηση. Μιμείται τη συμπεριφορά του κακοποιητικού προσώπου. Συμπεριφέρεται σαν αυτό για να νιώσει πιο ισχυρό. Ωστόσο πολλά παιδιά που έχουν κακοποιηθεί μεγαλώνοντας δεν αναπαράγουν τις βίαιες συμπεριφορές που έχουν βιώσει ως παιδιά.

Ένας άλλος τρόπος είναι η διάσχιση. Επειδή δε θες να αντιμετωπίσεις κάτι, τα συναισθήματα σου παύουν να λειτουργούν, μουδιάζουν, παραλύεις, αποκόβεσαι από την πραγματικότητα. Είναι σαν απόδραση από την κακοποίηση. Σαν αυτό το γεγονός να είναι αποκομμένο από την υπόλοιπη σου ζωή.

Καμπανάκι μέσα στη σχέση με το/τη σύντροφο σας: 

 • Έχει ευέξαπτο και οξύθυμο χαρακτήρα κάτι το οποίο συχνά σας τρομάζει.
 • Πίνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και χάνει συχνά τον έλεγχο τους εαυτού του.
 • Σας υποτιμά και προσπαθεί να σας κάνει να αισθανθείτε ανάξιος/α.
 • Σας χρησιμοποιεί προς δικό του όφελος.
 • Χαίρεται όταν οι άλλοι άνθρωποι υποφέρουν.
 • Σας αναγκάζει να κάνετε έρωτα ακόμα κι όταν εκφράζετε ότι δε θέλετε.
 • Σας χτυπά ή σας απειλεί όταν δεν κάνετε αυτό που ζητάει.

Το καμπανάκι χτυπά για εσάς. Πέσατε στην παγίδα:

 • Πολλές φορές εσείς οι ίδιοι μπορεί να αλλάζετε την εικόνα του/της συντρόφου σας για να φαίνεται ότι θέλει να σας κακομεταχειριστεί. Παραποιείτε τα λόγια του, μία απλή παρατήρηση μπορεί να την μετατρέψετε σε προσβολή, τον/την περνάτε συνέχεια από τεστ, τον/την κατηγορείτε ότι θέλει να σας πληγώσει ενώ δε δείχνει κάτι τέτοιο. Ακόμα κι όταν σας συμπεριφέρεται καλά δεν το δέχεστε.
 • Πολλοί άνθρωποι λειτουργούν και αντίστροφα δηλαδή υποτιμούν και υποβιβάζουν οι ίδιοι τον εαυτό τους, είναι πολύ υποχωρητικοί σε ό,τι ζητάει ο άλλος, αφήνουν το/τη σύντροφο να τους εκμεταλλευτεί. Όχι μόνο υποτιμάτε τον εαυτό σας στη σχέση αλλά δεν τον υπερασπίζεστε. Σαν να μη μπορείτε να πείτε “όχι”, σαν να σας κυριεύει αυτό το συναίσθημα που νιώθατε ως παιδί και δε μπορείτε να αντιδράσετε.
 • Ή μήπως συμπεριφέρεστε επιθετικά ώστε να εξασφαλίσετε ότι κανείς άλλος δε θα έχει τον χρόνο και το πάτημα να συμπεριφερθεί έτσι;

Θυμώνετε που οι άνθρωποι γύρω σας φεύγουν και δεν κατανοείτε ότι ίσως η συμπεριφορά σας παίζει ρόλο σε αυτό.

Τι μπορείτε να κάνετε:

 • Χρειάζεται να βρείτε ένα θεραπευτή που σας ταιριάζει για να βγείτε από την παγίδα που έχετε πέσει. Δεν αρκεί να το αντιμετωπίσετε μόνοι, δεν αρκεί ένα βιβλίο αυτοβοήθειας, μια συζήτηση με φίλους, ένα άρθρο.
 • Ας μην κατηγορείτε τον εαυτό σας, δε φταίτε εσείς για αυτό που συνέβη όταν ήσασταν παιδί.
 • Καλύτερα είναι να διακόψετε σταδιακά τις επαφές που έχετε με άτομα που σας κακομεταχειρίζονται. Έτσι θα βγείτε και γρηγορότερα από την παγίδα σας. Είναι όμως δική σας απόφαση τι σχέση θέλετε να κρατήσετε με το άτομο που σας κακομεταχειρίζετε ή αν θα του πείτε το λόγο της διακοπής της σχέσης σας. Ας μην ανεχτείτε την κακοποίηση στις τωρινές σχέσεις. Να είστε προετοιμασμένοι ότι το άτομο που σας κακομεταχειρίζεται θα αρνηθεί την ευθύνη των πράξεων του.
 • Εμπιστευτείτε τους ανθρώπους, πηγαίνετε κοντά τους, επικοινωνήστε και δημιουργήστε σχέσεις με άτομα που αξίζουν. Είναι δύσκολο να το κάνετε στην αρχή αλλά διαφορετικά θα διαιωνίσετε την παγίδα. Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι εκπλήσσονται με το πόσες λίγες αποδείξεις έχουν για ότι οι άλλοι άνθρωποι αξίζουν τη δυσπιστία τους.
 • Μην κακομεταχειρίζεστε τους γύρω σας. Αν δε μπορείτε να σταματήσετε ζητήστε βοήθεια τώρα. Σπάστε αυτόν τον φαύλο κύκλο. Επανορθώστε αν έχετε πληγώσει ανθρώπους. Ζητήστε συγγνώμη. Θυμηθείτε ότι κάποτε ήσασταν κι εσείς παιδί.

Όλοι έχουμε δικαίωμα να απολαύσουμε τη χαρά και τη ζεστασιά στις ανθρώπινες σχέσεις. 

 

The following two tabs change content below.

Ελίνα Νίκα

Ψυχολόγος, τελειόφοιτη ΕΚΠΑ Η Ελίνα Νίκα ασχολείται με θέματα παιδιού-οικογένειας και ειδικότερα με την υποστήριξη ατόμων και οικογενειών με αναπτυξιακές διαταραχές και αναπηρίες.
0
  0
  Your Cart
  Your cart is empty