Η Καλύτερη Ευκαιρία είναι ΤΩΡΑ!

News
The following two tabs change content below.

Ξένια Κούρτογλου

Ιδρύτρια Focus Bari, e-satisfaction, I for U, The Next U Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Προσωπικής & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Συγγραφέας

Από τότε που έγραψα αυτό το βιβλίο, όλοι με ρωτάνε γιατί η καλύτερη ευκαιρία είναι τώρα;  Και η απάντησή μου είναι η ίδια:  γιατί το τώρα είναι το μόνο που έχουμε! Γιατί  το παρελθόν έχει φύγει, και το μέλλον δεν έχει έρθει! Τόσο απλά…  Και γιατί δεν την «αρπάζουμε» όλοι και πάντα αυτή την ευκαιρία; Γιατί πολύ απλά, περνάμε τον περισσότερο καιρό μας είτε στο παρελθόν, είτε στο μέλλον: στο παρελθόν γεμίζουμε τύψεις ή/και ενοχές, και στο μέλλον ανασφάλεια.  Και το κυριότερο:  όταν το μυαλό μας εστιάζεται είτε στο ένα είτε στο άλλο, στην πράξη «χάνουμε» το τώρα!

Το πιο σημαντικό «κλειδί» όμως είναι να συνειδητοποιήσουμε πως όλα αυτά συμβαίνουν ενώ είμαστε σε mode  «αυτόματου πιλότου».  Τι σημαίνει αυτό;  Ότι το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας (άρα και της ζωής μας) το περνάμε σε λειτουργία «αυτόματου πιλότου», δηλαδή σε σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές που κάνουμε κατ’ επανάλειψη χωρίς να τις συνειδητοποιούμε! 

Αυτό συμβαίνει γιατί τον περισσότερο χρόνο το μυαλό μας «τρέχει» σε διάφορες σκέψεις εμπειρίες, αναμνήσεις, πλάνα, υποχρεώσεις, οι οποίες είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος αρνητικές και επαναλαμβανόμενες.  Και όσο το μυαλό μας «τρέχει» ακατάπαυστα, τα «ηνία» της λειτουργίας μας τα παίρνει το υποσυνείδητο μας που λειτουργεί ως «αυτόματος πιλότος» με συμπεριφορές που συνηθίσει να κάνουμε χωρίς να τις συνειδητοποιούμε.  Και όσο περισσότερο επαναλαμβάνονται αυτές οι συμπεριφορές, τόσο περισσότερο αυτοματοποιούνται, γιατί «έξις ίσον δευτέρα φύσις».  Να σας πω ένα απλό παράδειγμα;  Πρώην καπνιστές που έχουν σταματήσει το τσιγάρο εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, έχει τύχει την ώρα που βάζουν τον καφέ τους, να απλώνουν το χέρι τους να πάρουν το πακέτο με τα τσιγάρα και τον αναπτήρα!   Τόσο πολύ είναι «μέσα στο  κύτταρο» καταγεγραμμένη η συνήθεια!

Κάτι άλλο που μας οδηγεί να «χάνουμε» το τώρα είναι  η αναβλητικότητα, είτε της δράσης μας—«δεν είμαι έτοιμος/η ακόμα»–είτε της ευτυχίας μας—«θα είμαι καλά όταν θα….»   Έτσι, πολλά από τα πολύτιμα όνειρα και σχέδιά μας «πάνε πίσω» κι ακόμα, η ευτυχία μας παίρνει συνεχείς αναβολές για αργότερα!

Πώς μπορούμε το αλλάξουμε όλο αυτό;  Υπάρχουν δύο τρόποι:  ο ένας είναι «δια του πόνου»  και μας το κάνει η ίδια η ζωή για να εξελιχθούμε :  μια μεγάλη πρόκληση, μια κρίση, μια απώλεια, ένα διαζύγιο, μια απόλυση, μια εμπειρία δυσάρεστη και οδυνηρή, μια «εμπειρία-χαστούκι», που μας ξεβολεύει, και που ενώ στην αρχή μοιάζει με δυστυχία, συνήθως πίσω της κρύβει ένα μονοπάτι προς την ευτυχία.  Γιατί στην ζωή δεν έχει σημασία πόσα περνάς, αλλά πόσα ξεπερνάς. Ο άλλος τρόπος είναι «δια του προορισμού» :  όταν μόνοι μας, συνειδητά, βάλουμε ένα στόχο προς μια καλύτερη εκδοχή μας και δεσμευτούμε προς αυτόν. 

Και οι δύο αυτοί τρόποι εν δυνάμει αυξάνουν την συνειδητότητά μας και την ικανότητα εστίασης στο «τώρα» μας.  Αυτό το βιβλίο το έγραψα ύστερα από τριάντα χρόνια τολμηρής επιχειρηματικής εμπειρίας και προσωπικής ζωής γεμάτης προκλήσεις και περιπέτειες, όπου συνεχώς κλήθηκα και εξακολουθώ να καλούμαι να περνώ και να ξεπερνώ εμπόδια και δυσκολίες.   Μέσα από το δικό μου ταξίδι, μοιράζομαι τρόπους και οπτικές που με βοηθούν να συνεχίζω με κουράγιο, κάθε μέρα, στο «Τώρα» που συνεχώς γίνεται όλο και καλύτερο!   Γιατί κάθε «Τώρα» κρύβει μια ευκαιρία, μια ευκαιρία που δεν θα ξανάρθει, και της αξίζει να την τιμήσουμε.

 

Επιμέλεια κειμένου: Ξένια Κούρτογλου 

The following two tabs change content below.

Ξένια Κούρτογλου

Ιδρύτρια Focus Bari, e-satisfaction, I for U, The Next U Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Προσωπικής & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Συγγραφέας
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty