Δεν είσαι ρομπότ! Σταμάτα να ζεις σαν να ήσουν

News
The following two tabs change content below.

Κέλλυ Ιωάννου

Ιδρύτρια TheNextU, Διευθύντρια CSI Institute, Κλινική-Εγκληματολόγος (MSc/PhD cand.) & Τrauma Coach

Αν ρωτήσουμε τους ανθρώπους ποια είναι η ζωή που θέλουν να ζήσουν, οι περισσότεροι θα απαντήσουν μία ζωή με ασφάλεια.

Οι άνθρωποι προσδοκούν ότι θα ζήσουν μία ζωή απαλλαγμένη από κάθε είδους πρόβλημα, κακουχία και πόνο. Μία ζωή που όλα θα κυλούν ομαλά και όλα θα είναι ρόδινα. Με άλλα λόγια αναζητούν μία σταθερή ζωή.

Αν κάνω την ίδια ερώτηση σε έναν τελειόφοιτο και του ζητήσω να μου περιγράψει πώς φαντάζεται τη ζωή του μετά τις σπουδές του, συνήθως θα μου πει ότι θέλει να έχει μία σταθερή δουλειά στα επόμενα 5 χρόνια. Θέλει να αγοράσει το δικό του σπίτι τα επόμενα 7 χρόνια. Θέλει να γίνει μάνατζερ τα επόμενα 10 χρόνια. Και ίσως ακόμα μπορεί και να προβλέψει τι θα κάνει εφόσον συνταξιοδοτηθεί.

Ουάου. Πραγματικά εντυπωσιάζομαι με τους ανθρώπους που μπορούν να προβλέψουν πώς θα είναι η ζωή τους τα επόμενα 20 χρόνια. Το ίδιο ισχύει και με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Τι σημαίνει όμως σταθερή ζωή;

-Eίναι η δουλειά σου που κάνει τη ζωή σου σταθερή;

-Είναι ο έλεγχος επί των οικονομικών σου που κάνει τη ζωή σου σταθερή;

-Eίναι η ικανότητά σου να βγάζεις ένα σταθερό εισόδημα;

-Eίναι όλα τα παραπάνω;

Kαι τι γίνεται σε περίπτωση που πάει στραβά με κάτι από αυτά;

Βλέπεις, οι άνθρωποι συχνά ακολουθούν άλλους ανθρώπους. Πιστεύουν ότι η μόρφωση καθορίζει την επιτυχία τους στη ζωή. Επικεντρώνονται στους βαθμούς, στα νούμερα, στις αποδόσεις. Έτσι χάνεις περίπου το 50% της ζωής σου.

Ακόμα και στο πεδίο της καρίερας οι άνθρωποι ακολουθούν τους άλλους. Θα κάνουν ό,τι έκαναν και οι άλλοι. Θα αγοράσουν σπίτια επειδή αγόρασαν και οι άλλοι. Θα βρεθούν χρεωμένοι επειδή έπεσαν και οι άλλοι στην ίδια παγίδα αλλά δεν τους προειδοποίησαν.

Ακόμα και όταν οι άνθρωποι βρίσκουν μία δουλειά θεωρούν ότι θα μείνουν σε αυτή τη δουλειά για πάντα. Και σχεδιάζουν τα επόμενα 5,10,20 χρόνια έχοντας ως κέντρο αναφοράς αυτή τη δουλειά.

Αυτό που αναρωτιέμαι ωστόσο είναι αν μπορούν να προβλέψουν τι πρόκειται να συμβεί τον επόμενο χρόνο, την επόμενη εβδομάδα την αμέσως επόμενη στιγμή.

Όπως αντιλαμβάνεσαι τα περισσότερα από τα 5ετή, 10ετή, 20ετή πλάνα δεν λειτουργούν ποτέ. Γιατί είναι απλώς πλάνα. Και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υλοποιούνται πότε όπως ακριβώς τα είχαμε προβλέψει.

Αλλά είσαι πολύ πιο σπουδαίος από τα πλάνα σου.

Είσαι πολύ πιο έξυπνος από όσο νομίζεις. Μπορείς να κάνεις καταπληκτικά πράγματα τα οποία ποτέ δεν έχεις σκεφτεί.

Πώς;

Aπλά σταμάτα να ζεις σαν ρομπότ. Δεν χρειάζεται να προγραμματίζεις όλη σου τη ζωή προκαταβολικά. Μίλα με τον εαυτό σου και σκέψου τι κάνεις τώρα και τι θα ήθελες να κάνεις στα αλήθεια.

Κοίτα μέσα σου.

Αναλογίσου όλες τις δυνατότητές σου. Ποια είναι τα πράγματα στα οποία είσαι πολύ καλός;

Eξειδικεύεσαι σε κάτι πάνω στο οποίο οι άλλοι δεν έχουν τις ίδιες γνώσεις και δυνατότητες;

Έχεις κάποια ιδέα και τεχνογνωσία από την οποία μπορούν να επωφεληθούν και άλλοι;

Mπορείς να δημιουργήσεις κάτι που να είναι βασισμένο σε όλα όσα αγαπάς;

Μπορείς, αν κάνεις το πρώτο βήμα.

Πάρε ένα χαρτί και κατέγραψε όλα εκείνα τα θέματα πάνω στα οποία έχεις γνώσεις. Γράψε επίσης πράγματα τα οποία σε ενθουσιάζουν.

Πρώτα όμως άσε με να σου πω το δικό μου παράδειγμα. Όταν έδωσα Πανελλήνιες ο πρωταρχικός μου στόχος ήταν να μπω σε μία σχολή δημοσιογραφίας. Επειδή όμως είχα βγάλει πάνω από 18.000 μόρια γονείς και συγγενείς είχαν πέσει καταπάνω μου να με φάνε λέγοντάς μου ότι πρέπει οπωσδήποτε να μπω Νομική. Γιατί στην Ελλάδα αν δεν γίνεις δικηγόρος ή γιατρός δεν έχεις αξία. Μου έλεγαν συγκεκριμένα ότι δεν υπάρχει περίπτωση ένα κορίτσι προερχόμενο από επαρχία, με πατέρα μανάβη χωρίς επαφές και γνωριμίες να κάνω καριέρα στον χώρο των media. Δεν άκουσα κανέναν όμως και πήγα κόντρα σε όλους και σε όλα ακολουθώντας απλά τις δικές μου επιθυμίες. Και τα κατάφερα. Μπήκα στων χώρο το ΜΜΕ, έγινα δημοσιογράφος, γνώρισα γνωστούς και αγνώστους. Και…απογοητεύτηκα. Δεν ήταν αυτό που είχα στο μυαλό μου. Η κατεύθυνσή μου ήταν εκείνη του αστυνομικού ρεπορτάζ. Στο μυαλό μου φαντασιωνόμουν τεράστιες δημοσιογραφικές έρευνες που θα φέρουν στο φως στοιχεία για ειδεχθή εγκλήματα. Δυστυχώς όλα αυτά ήταν μόνο στο μυαλό μου καθώς απαιτούν και ένα μπάτζετ που οι μιντιάρχες στις μέρες μας δεν καλύπτουν. Τότε αποφάσισα να στραφώ στην Εγκληματολογία. Και εκεί οι απόψεις των αγαπημένων μου προσώπων έπεσαν να με καταπλακώσουν. Εγκληματολόγος; Πού; Στην Ελλάδα; Είσαι στα καλά σου; Δεν υπάρχει καν τέτοια θέση εργασίας στην χώρα μας. Για ακόμη μία φορά όμως ακολούθησα τα θέλω μου και το ένστικτό μου. Αν με ρωτούσατε πριν δύο χρόνια πώς φαντάζομαι τα επόμενα 10 χρόνια της ζωής μου, πιθανότητα να απαντούσα άνεργη. Όμως η ζωή έχει τα απρόβλεπτα και εκεί έγκειται και η ομορφιά της.

Και τώρα πίσω σε εσένα. Αρκετά με εμένα.

-Αγαπάς τη διδασκαλία; Μπορείς να δημιουργήσεις μία εκπαιδευτική ιστοσελίδα στην οποία να παραδίδεις διαδικτυακά μαθήματα.

-Aγαπάς το τραγούδι; Mπορείς με τη βοήθεια της τεχνολογίας να φτιάξεις και να προωθήσεις ανέξοδα το δικό σου μουσικό άλμπουμ.

-Είσαι καλός συγγραφέας; Γιατί δεν ξεκινάς το δικό σου blog ή eBook;

H σταθερότητα είναι απλά μία ψευδαίσθηση. Μας κρατάει μακρία από τις δυνατότητες που έχουμε μέσα μας. Δένει τα χέρια μας με ψευδοπεριορισμούς.

Αντί να κρύβεσαι πίσω από μία φαινομενική σταθερότητα- δημιούργησε.

Δεν είσαι προγραμματισμένος, έχεις αληθινή ευφυϊα.

Δεν είσαι ρομπότ. Σταμάτα να ζεις σαν να ήσουν.

The following two tabs change content below.

Κέλλυ Ιωάννου

Ιδρύτρια TheNextU, Διευθύντρια CSI Institute, Κλινική-Εγκληματολόγος (MSc/PhD cand.) & Τrauma Coach
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty